Megtartották “A mi Civaquánk” című ötletpályázat döntőjét és eredményhirdetését.

Pénteken tartották “A mi Civaquánk” című ötletpályázat döntőjét és eredményhirdetését.

Mint ismert, megvalósulhat egy több évtizedes álom, elindul a Civaqua-program első üteme, melynek révén a Tisza vizét elhozzák Debrecenbe, később pedig a város melletti jóléti tavakhoz. Már megkezdődött a későbbi ütemek tervezése is, melybe a város és a zöld munkacsoport szerette volna bevonni a debrecenieket, ezért hirdették meg “A mi Civaquánk” című ötletpályázatot. Olyan elképzeléseket vártak, melyeket érdemes megvalósítani Debrecen legnagyobb környezetvédelmi beruházása során.

A pályázatra hetven csapat jelentkezett több mint 270 csapattaggal. A legjobb tíz ötletet egy szakmai zsűri választotta ki, ezek a csapatok mutathatták be pályázatukat a döntőben pénteken a Nagyerdei Víztoronyban.

A zsűri ezen pályamunkák közül választotta ki a három legjobbat, melyet meg is valósítanak majd, illetve az elmúlt hetekben egy internetes szavazáson a közönség is kiválaszthatott egy ötletet, melyet szintén életre keltenek.

Papp László polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, rendkívül sok értékes ötlet érkezett a kiírásra, s ezek számos elemét be fogják építeni a Civaqua-programba; azokkal a város számos pontján lehet majd találkozni.

A polgármester elmondta, amikor a szakemberek megálmodták a Civaqua-programot, az egy vízügytechnikai elgondolás volt, a pályázatra beérkezett ötletek révén viszont emberközelivé, megfoghatóvá válik a Civaqua. Hozzátette, a kivitelezési munka jövő év tavaszán indulhat el, s amikor elérkezik a Tisza vize Debrecenbe, akkor lehet majd ezen ötletek életre keltésén dolgozni.

A győztes csapat minden tagja egy értékes elektromos kerékpárt nyert az ötletük megvalósulása mellett. Az ötletpályázat nyertese a Fancsika Fans csapata.

A Fancsika Fans ötlete az volt, hogy egy komplex ökoturisztikai központot hoznának létre a három fancsikai tónál. Az elképelés gerince a hajókázás, mely a teljes vízrendszert – a tavakat és a csatornákat – magában foglalja. A Fancsika I-es közepére egy 250 méter hosszú földszigetet álmodtak egy magas kilátóval, ami egy kincskereső tanösvény kiindulópontja lehetne.

A Fancsika Fans bemutatkozó videója az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=8nwUSum4MyM&feature=emb_title

A második helyezett a Játékos vízgazdálkodók csapata lett, minden csapattag kap egy hidropóniás tornyot. Ők egy vízi tudás élményparkot álmodtak meg a fancsikai tavakhoz vizes játszótérrel, vízimalommal és a gyerekek által szabályozható vízfolyással.

A Játékos vízgazdálkodók bemutatkozó videója az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=oijFe0K0A0s

A harmadik helyen a Vulpes vulpes csapat végzett, akik az ötletük megvalósulása mellett egy közös hőlégballonozást nyertek. Ők a wakeboardozásnak, a supolásnak és a paddleboardozásnak nyújtanának lehetőséget a fancsikai tavak összeköttetéseiben, ezeken a vízfolyamokon, csatornákon lehetne ezeket a sportokat gyakorolni.

Vulpes vulpes csapat bemutatkozó videója az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=lZXR6YdmhuU

A közönségszavazás nyertese A jövő gyermekei csapata lett, akik Máté Bencével vehetnek majd részt egy fotós élménytúrán. Ők a józsai legelőre egy magyar őshonos állatokat bemutató tanyát álmodtak meg, továbbá Józsánál a Tócó-patak kiszélesítésével egy látványtó megalkotásában gondolkodtak, valamint egy vízimalom megépítését is javasolták. Legvégül pedig a Debrecen és Józsa közti kerékpárutat meghosszabbítanák a Tócó mentén a Zeleméri templomromig.

A jövő gyermekei csapat bemutatkozó videója az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=yVG3yxlMN5k

“A mi Civaquánk” című ötletpályázat döntőjéről és eredményhirdetéséről származó videós összefoglalót az alábbi linkre kattintva érhetik el:

https://www.dehir.hu/videogaleria/ezeket-a-civil-otleteket-emelik-be-a-civaqua-programba/

(Forrás: dehir.hu)