Civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos kérdések

2012. januártól működhet-e a civil szervezet (egyesületként) tovább, hol és kinél kell, illetve szükséges-e bejelenteni működésünket? Ezzel kapcsolatban van-e valamilyen kötelezettségük?

A bíróságon nyilvántartásba vett egyesület és alapítvány gyakorlatilag változatlan formában működhet tovább, a Civil törvény nem írja elő a szervezetek ismételt bejegyzését. Fontos ugyanakkor áttekinteni, hogy a civil szervezet létesítő okirata és más szabályzatai megfelelnek-e az új törvényi rendelkezéseknek.

Bővebben:

http://www.youtube.com/watch?v=WiEBP_UpmyY&feature=player_embedded

Az új törvénnyel megszűnik-e az alapítványok esetében a közhasznú, ill. kiemelkedően közhasznú besorolás? Egy kategória marad: megfelel-e a közhasznúságnak vagy nem? A kiemelkedően és nem kiemelkedően közhasznú szervezeteknek mi lesz a státuszukkal, és mi lesz az eddig kiemelkedően közhasznú szervezetekkel?

A kiemelkedően közhasznú minősítés megszűnt, a közhasznú jogállás egyfokozatú lett. A Civil törvény hatálybalépését megelőzően közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú jogállást elnyert szervezetek 2012. januártól közhasznúak, 2014. május 31. napjáig megilletik az ezzel kapcsolatos kedvezmények azzal, hogy januártól a Civil törvény szerinti feltételeknek kell megfelelniük hogy megőrizzék közhasznú jogállásukat.

A közhasznú tevékenység és a közhasznú jogállás mást jelent: az előbbit végezheti bármely civil szervezet, viszont az utóbbi – kedvezmények igénybe vételére is jogosító – jogállást csak a törvényszék (korábbi megyei bíróságok) határozata alapján nyeri el a szervezet.

Bővebben:

http://www.youtube.com/watch?v=GJVA6uXwXzI&feature=player_embedded