Karitatív szervezetek támogatása hátrányos helyzetűek segítése érdekében

Hazai karitatív szervezetek 4,5 milliárd forint infrastrukturális fejlesztéseket valósíthatnak meg pályázati forrásból, amire eddig nemcsak itthon, de az Európai Unió többi tagállamában sem volt még példa – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben.

A Magyar Vöröskereszt projektnyitó konferenciáján Soltész Miklós elmondta: a pályázat keretében 42 helyszínen valósulnak meg beruházások kilenc karitatív szervezetnél, köztük a vöröskeresztnél.

Felépül, illetve megújul 12 nagy logisztikai bázis, irodaház, és felújítanak 30 regionális irodát, de számos segítségnyújtást segítő eszközt is beszerezhetnek a karitatív szervezetek – fűzte hozzá.

Az államtitkár felidézte, hogy a karitatív szervezetek munkájának összehangolására a 2010-es árvizek irányították rá a figyelmet: volt ugyanis olyan helyszín, ahol szinte egymás munkáját akadályozták, annyian voltak, míg más településre egyetlen segítő sem jutott a bajba jutott emberek megsegítésére.

Ekkor döntöttek arról, hogy dolgozzanak összefogva a karitatív szervezetek, és hat támogató szervezet részvételével létrehozták a Karitatív Tanácsot. Tagjai közül most öt szervezet 650-650 millió, egy szervezet 600 millió forint, további, a tanácson kívüli három szervezet 200-200 millió forint pályázati forráshoz jutott infrastrukturális fejlesztésekre – ismertette a részleteket Soltész Miklós.

Az államtitkár visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Magyarország nem szolidáris. Utalt Ukrajna megsegítésére, Szerbia támogatására az árvíz idején, a Közel-Keletre eljuttatott felszerelésekre. “Mindig ott segítettünk, ahol nagy szükség volt rá” – mondta.

Soltész Miklós végül a tömeges migrációra utalva elmondta: 2015-ben 200 millió forinttal támogattak a határnál segítő két karitatív szervezetet, 2016-ban öt szervezet 250 millió forint, 2017-ben pedig hat szervezet 300 millió forint támogatást kapott erre a célra.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke a gondoskodó állam és a gondoskodó társadalom összefogásának fontosságáról, és annak helyi eredményeiről beszélt.

Hajdú-Bihar megyében öt év alatt 34 212-ről 7595-re csökkent a hátrányos helyzetű gyerekek, és 16 ezerről 12 276-ra a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma – mondta, kiemelve: a hátrányos helyzetű óvodás korú gyerekek száma 7800-ról 1500-ra esett vissza.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója részletesen ismertette a szervezet működését, és a mostani, 650 millió forintos támogatásból megvalósuló fejlesztéseket.

A projekt keretében 11 helyszínen összesen több mint négyezer négyzetméter infrastrukturális felújítást valósítanak meg a szolgáltatások minőségének javítása érdekében, de négy új gépjármű és 257 informatikai eszköz beszerzésére is lehetőség nyílik – tette hozzá.

A Hajdú-Biharra jutó 20 millió forintos forrásból megújul a szervezet debreceni székháza, és egy mikrobuszt is vásárolnak – mondta el az MTI érdeklődésére Ujvárosy Éva megyei igazgató.

(Forrás: MTI)