Debrecen Megyei Jogú Városa támogatja a területén működő civil szervezeteket

Debrecen gondoskodó város. A rászorulók támogatásában 2018-ban is számítanak azokra a helyi civil szervezetekre, amelyek közösségteremtő és karitatív szándékkal működnek. Az egyesületek pályázhatnak idén is önkormányzati támogatásra.

A 2018-as költségvetésről hamarosan szavaznak a képviselők, melyet, ha változatlan formában fogadnak el, akkor az idei évben jelentősen emelik a civil, kulturális és ifjúsági alap keretösszegét: a 2017-es 20,4 millió forintról 33 millió forintra. A több mint 60 százalékos növekedéssel szeretnék kifejezni elismerésüket a munkájuk iránt.

Az országban egyedülálló módon Debrecenben működik 17 szervezet együttműködésében a Debreceni Karitatív Testület, amely 2017-ben minden eddiginél több adományt tudott összegyűjteni, majd eljuttatni a rászorulóknak. Tartós élelmiszercsomagokat, műszaki cikkeket, játékokat, tanszereket, ruhát kaphattak a Testület segítségével azok, akik nehéz sorban élnek. Csak az adventi szeretet akcióban több, mint 5 millió forint értékű adományt tudott a szervezet szétosztani.

Az önkormányzat, egyes kötelezően ellátandó szociális és gyermekjóléti feladatainak civil és egyházi szervezetekkel kötött ellátási szerződés keretében tesz eleget. Az összesen 41 millió Ft támogatást biztosítanak a feladatok ellátására. Refomix, Forrás, Héra A támogatott szervezetek fontos szerepet játszanak a város szociális ellátórendszerében, évek óta kiváló színvonalon látják el feladataikat.

Folytatják a fiatalok támogatását is, a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Alapítványt 800 ezer forinttal, a Cívis Talentum ösztöndíjra, amely személyenként havi 50 ezer forintot jelent, több mint 4 millió forintot, a Békessy Béla sportösztöndíjra 12,3 millió forintot, míg a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjprogramra 7,2 millió forintot fordítanak.

(Forrás: debrecen.hu)